Сведоци смо да је данашња технологија у комбинацији са вештачком интелигенцијом толико напредовала, да нисмо ни свесни шта нас све чека у наредним годинама. Један, веома популаран  програм ,који се појавио пре годину дана и који је узео маха у свету ,  је рачунарски програм Chat GPT – вештачка интелигенција развијена од стране компаније OpenAI.

То је програм који може да разуме и одговара на људски језик и кориснику пружи информације путем језика.

Chat GPT  је обучен на огромном скупу података како би могао одговарати на широк спектар питања и задатака. Његова способност да разуме контекст, анализира питања и генерише одговоре чини га изузетно корисним алатом у многим областима.

Софтвер је обучен коришћењем текстуалних база података са Интернета. Ово укључује око 570GB  података добијених из књига, веб текстова, Википедије, чланака и других текстова на интернету.

Такође, може да одговори и на послате фотографије. Примера ради, имате неколико састојака код куће, фотографишете их и пошаљете програму путем чета. Одговориће вам рецептом за јело које можете да направите од наведених састојака.

Овај модел вештачке интелигенције се такође истиче по својој креативности. Може генерисати текстове, написати чланак, причу, песму, превести текст, отклонити грешке у програму, програмирати и све то за само неколико секунди.

Због свих могућности које пружа, највише га користе ученици и студенти за решавање разних задатака, писање есеја, завршних радова и сл.  У неким образовним установама у свету је због тога забрањен.

Chat GPT  сваке недеље користи сто милиона људи. Верујем да је доста вас  имало додира са овим програмом и да сте га користили.  За оне које нису, програм можете пронаћи на следећем линку: https://chat.openai.com/auth/login