Можда сте чули за Клуб 27. Укратко, то је клуб којем ,,припадају“ познати музичари који су преминули у својој 27. години. Неки од тих музичара су: Џими Хендрикс, Џим Морисон, Курт Кобејн и Ејми Вајнхаус. Неки мисле да је Клуб 27 само лоша теорија завере, док са друге стране, неки мисле да је то проклетство стварно, и имају неке занимљиве доказе за то.

Као почетна тачка проклетства Клуба 27 се означава 1892. година, кад је умро бразилски пијаниста и композитор Александре Леви. 46 година касније, 1938. легенда Мисисипи-делта блуза Роберт Џонсон умире, отрован од стране мужа једне Робертове љубавнице. Роберт је, по легенди, продао душу ђаволу за ненадмашну вештину на гитари, и многи сматрају да је прерано преминуо, јер је ђаво дошао по своје.

Али Клуб 27 је тек добио пажњу шире јавности између 1969. и 1971. када су 4 невероватна музичара преминула. Први је био Брајан Џонс. Он је био оснивач, гитариста и мулти-инструменталиста групе ,,Ролингстонс“. Удавио се у свом базену због превеликог коришћења разних дрога.

Годину дана након Брајана, млада легенда гитаре, Џими Хендрикс, порнађен је мртав у својој башти. Попио је много таблета за спавање и залио алкохолом. Заспао је, исповраћао се, и угушио на сопственој повраћци.

16 дана након Џимијеве смрти, млада блуз певачица, Џенис Џоплин, нађена је беживотна у свом кревету. Узрок смрти је предозирање хероином.

Прошло је мало више од пола године од смрти Џенис, певач и фронтмен групе ,,Дорс“ Џим Морисон нађен је мртав у кади у, свом апартману, у Паризу. Узрок смрти је колабирање срца, због превеликог коришћења хероина.

Смрт ових музичких титана је врло затресло свет, и приче о Клубу 27 су почеле свуда да се причају. У новинама, на вестима, у интервјуима, у свакодневним конверзацијама.

Након пар година тема о Клубу 27 је умрла али се вратила из мрвих 1994. године. Фронтмен мега популарне групе ,,Нирвана“ Курт Кобејн извршио је самоубиство у својој кући. Свет је опет почео да спомиње Клуб 27 и њеног новог члана.

И опет тема умире само пар година након Куртове смрти и оживљава 2011. када је млада поп звезда Ејми Вајнхаус преминула од тровања алкохолом. Још један члан Клуба 27.

Е сад постаје занимљиво. Шта су сви ови музичари имали заједничко. Сви су имали 27 година у тренутку своје смрти. Сви су имали бели упаљач у тренутку своје смрти. Сви су имали проблема са алкохолом и/или дрогом. И сви су ,,предвидели“ своју смрт. Како то? Па овако. Брајан Џонс је пар месеци пред своју смрт рекао да му је мука овог света. Џими Хендрикс је рекао је у задње време толико уморан, и да не спава довољно, и да жели само да умре. Џенис Џоплин и Џим Морисон су били заједно на журци око 6 месеци пре смрти Џенис. Обоје су се напили и причали о томе како неће они још много живети. Курт је рекао свом другу пред крај средње школе да ће постати познати музичар и умрети јако млад. Неки чак и мисле да се намерно убио у својој 27. години да би припадао овом Клубу. А Ејми је рекла како она нема проблем са алкохолом него са људима, и да жели да оде што даље од њих.

Али нису само страни музичари припадници Клуба 27. Чувени Давор Бобић, познатији под именом ,,Москри“ је био репер, члан и оснивач реп групе ,,Прти Бее Гее“. Умро је у својој 27. години од предозирања хероином, 2005. године. И босанска певачица и глумица, Слађа Гудураш, која је погинула у саобраћајној несрећи 2014. године.

Најновији члан овог клуба је тренутно амерички репер ,,Фредо Сантана“, који је преминуо 2018. године од епилептичког напада и проблема са кардиоваскуларним системом, због превеликог коришћења дроге кодеин.

Шта ви мислите, јесу ли ово само небулозе или стварно проклетство које прати музичку сцену већ више од века?