Током карантина свима нам је било досадно, па сам одлучила у договору са Југославом Лулић, професорком српског језика и књижевности, да покренемо нову тему на овом блогу „Упознај професора“. Сигурна сам да сте бар једном рекли за неког професора да је досадан, строг, незанимљив….али да ли сте некада покушали да упознате тог професора? Можда је баш тај професор, када би на фин начин попричали са њим, занимљив. И сигурно би вам дао неки добар савет. Зато не судите одмах, него им дајте шансу, упознајте их. Строги су, уреду, бићете им захвални једног дана.

За отварање ове нове теме на блогу, упознаћемо професорку Светлану Ерцег, моју разредну. За време овог карантина сам јој послала нека питања и поред њених бројних обавеза, добила сам одговоре и одмах се бацила на писање овог чланка. Светлана Ерцег-Цеца, разрдна је I-1 одељењу. Као њена ученица могу да кажем да бољу разредну нисмо могли добити, а надам се да се и остали у мом разреду слажу са мојим мишљењем. Па хајде да видимо шта она то има да нам каже!

Можете ли у да у кратким цртама опишете себе?

„Мајка, супруга, сестра, пријатељ, просветни радник, сарадник, увек спремна да научим нешто ново,  да помогнем другима, али и да саслушам критике када погрешим. Волим живот, људе, природу, све што ме окружеје.“ 

Коју сте средњу школу и факултет завршили?

„Завршила сам Гимназију Јован Јовановић Змај у Оџацимa, давне 1996. године, општи смер. Своје школовање сам наставила на Техничком факултету Михајло Пупин У Зрењанину и 2001. стекла звање професора информатике и рачунарства. Потреба за даљим усавршавањем, 2012. године доводе ме до титуле мастер информатичара на Природно математичком факултету у Новом Саду.“

Зашто сте одабрали баш тај факултет?

„Као дете, увек сам у слободно време решавала математичке проблеме. Оцу сам помагала у ситним оправкама. У основној школи су наставници препознали склоност ка природним наукама и техници. Волела сам да гледам емисију Поларотор и често куповала часопис Свет компјутера.  Иако су ми сликање, цртање и музика љубави из најранијег детињства, препознала сам да и кроз рачунарске дисциплине могу да повежем те љубави.“

Шта очекујете од ваших ученика, мислим на I1?

„Од мојих ученика очекујем да буду своји, да чврсто стоје на својим ногама, да буду доследни, правични и истрајни у било ком послу, па макар то била и нека ситница. Да поштују себе и друге, да се не боје да кажу своје ставове и наравно да буду искрени према мени, као и према својим родитељима.“ – каже професорка Светлана.

Да ли се поред наставничког посла бавите још неким послом?

„Не, јер имам доста обавеза. Ту је виноград у који са породицом радо одлазим и одржавам га.“

Која је најсмешнија ситуација која вам се догодила током рада у школи?

„Било је много, али оно што ћу упамтити јесте ситуација у периоду мог самог почетка рада у школи, у једном, селу, надомак Оџака. На одмору, колега је галамио на мене и терао ме из ходника у двориште мислећи да сам ученик. Није знао да дежура са новопримљеном колегиницом. Тако смо се и упознали.“ – замислите да вам се ово деси.

Да ли вам је драго када видите да је ученик заинтересован и сам се пријави за додатан рад?

„Наравно да ми је драго. Сваком наставнику, професору, учитељу је драго, јер  је то  доказ доброг рада и поверења ученика, па и родитеља, а личног напретка.“

Мали савет како да одушевите професора: Пажљиво слушајте и пратите наставу, трудите се да сваки домаћи предате на време, а ту су и такмичења на која можете да се пријавите.

Када сте бирали одељење коме ћете бити разредна зашто сте баш изабрали I1?

„Морам да признам, нисам бирала одељење. Директорка школе и педагог су проценили да бих могла да будем разредна, ваш родитељ у школи. Пре вас, сам извела једну генерацију симпатичних, сналажљивих и изврсних момака са смера процесног управљања. Добро су ме извештили и припремили за вас, Итовце.“

Како уценици да зараде џепарац користећи знање из школе, односно, како да примене то што раде у школи?

„Постоје разни фриленсерски послови, где се нудите у оним вештинама које знате да примените, попут израде и одржавања сајтова, блогова, или израда једноставних игрица преко Јунит развојног окружења, обрада дигиталних фотографија, израда плаката, флајера, брошура, обрада аудио и видео записа.  Такође,  многи од вас знају да склопе рачунар и подигну оперативни систем… Битно је да  препознате шта најбоље радите и почнете од те области. Мој први зарађени новац, као школарац је управо био у изради веб страница и куцању матирских и дипломских радова. „ – ево ако сте се некада питали како да дођете до џепарца, а притом користите тренутно знање из школе, открила нам је Цеца.

Шта имате да препоручите будућим програмерима, како да кроз рад али И забаву постигну што већи циљ?

„Стручњаци кажу да су основне црте доброг програмера упорност,  нема одустајања од проблема, јер када самостално решиш проблем тада си напредовао једну лествицу навише у знању, истрајност је  ментално јачање, тимски рад даје победнички тим у послу , учење до краја живота.  Ако волиш програмирање, онда и уживаш у томе. Ако осетиш да ти тог тренутка не иде, ти направи паузи, па настави кад ти буде потаман. Немој да се срамотиш да питаш друге за решења или савете. Нема човека на планети који све зна. „ -савети од професорке, запамтите их.

Како доживљавате и преживљавате онлајн наставу?

„Моје преживљавање и доживљавање најбоље описују следеће музичке нумере Eye Of The Tiger и Gonna Fly Now.“

То би било то од данашњег поста, надам се да сте уживали. Слободно ми оставите неки коментар и наравно предлог ког би ви провесора волели да видите интервјуисаног.