СтарЛинк је констелација сателита коју производи америчка компанија SpaceX. Њихов циљ је остваривање глобалне сателитске интернет мреже. Констелација ће се састојати од неколико хиљада малих сателита у ниској Земљиној орбити, односно на висинама од 336 до 1325 километара надморске висине, који ће радити у комбинацији са примопредајницима на Земљи.

Сателити се у орбиту шаљу ракетом „Фалкон 9„, коју такође производи компанија SpaceX, чији власник је Илон Маск. Сателити се у орбиту шаљу у групама по 60, а прво лансирање је обављено у Мају 2019. године. До Априла 2020. године, када је овај чланак написан, лансирано је 6 група сателита, тако да је укупан број сателита у орбити 362. Циљ је да се у орбиту лансира укупно 12 хиљада сателита.

Када сателити прелећу изнад нас, изгледају као низ светлећих тачака. Светлост коју видимо је заправо Сунчева светлост која се одбија од њихове соларне панеле. Временом, размак између сателита постаје све већи, тако да се најгушћи низови виде само неколико недеља након лансирања. Још се разматра колико ће ови сателити утицати на астрономска посматрања свемира.

Информације о позицији ових сателита можете пронаћи на веб сајту Heavens Above. На основу ваше локације, лако можете израчунати када ће они пролетети изнад вас и бити видљиви.

Током последњих пар месеци, они су се често могли видети на нашим просторима, што је проузроковало панику међу људима који нису упознати са овом технологијом. Дешавало се и да су људи звали полицију.

Направио сам кратак видео на ову тему, са циљем едукације људи као и за оне који су ово видели, а нису знали у шта гледају.

Такође сам их снимио изнад Србије.