Први викенд јуна, ученици првих и других разреда (и један трећак) провели су на екскурзији на Тари.

Почетак путовања није пуно обећавао, пошто нас је све до одредишта на Мокрој Гори, пратило лоше време.  Тамно, скоро црно небо, ветар и киша, претили су да наше пролећно путовање претворе у јесење. Посетили смо Бајину Башту, речицу Врело (365 метара дугу) и језеро Перућац, док смо хидроелектрану, највећу на Дрини, посматрали само панорамски, пошто нисмо добили одобрење за улазак.

Негде предвече,  баш пред сам долазак у Кремну, облаци су се разишли и могли смо неометано да уживамо у лепоти овог краја у коме се сусрећу Златибор и Тара и да слушамо занимљиву причу о највећим српским пророцима, Тарабићима. А неки су се завлачили и у буре које је краљу Петру обзнанило долазак на власт.

Затим смо продужили до Таре у чијем се подножју налази хотел у коме смо били смештени.

Други дан екскурзије започели смо у Дрвенграду, етно-селу које је изграђено за потребе снимања филма Живот је чудо, познатог редитеља, Емира Кустурице, а које је данас место одржавања једног међународног филмског и музичког фестивала. И они који су филм гледали и они који нису, могли су да уживају у шетњи градићем у  ком улице, оивичене брвнарама, носе називе познатих личности – од славног италијанског режисера Федерика Фелинија, до исто тако по слави знаног фудбалера, Дијега Марадоне. Све у овом селу никло је из једног (уметничког) сна и доказ је да је снове могуће остварити.

IMG_20190601_182611
У Дрвенграду

Следећа наша дестинација била је Шарганска осмица, за коју се може рећи да је српски „оријент експрес“. За разлику од Оријент експреса, наша Осмица још увек живи своју славу и посећују је људи из целог света. Ми смо срели јапанске и кинеске туристе са којима смо заједно уживали у двоипочасовној шарганској авантури.

IMG_20190602_121516
Док чекамо да воз крене

Из воза смо прешли у аутобус и упутили се у Републику Српску, тачније у Вишеград. Пошто ученицима нисмо успели да омогућимо да виде како раде турбине хидроелектране, задовољење, и то какво, пронашли смо у посети вишеградског моста, на Дрини ћуприје, коју је за сва времена овековечио наш нобеловац, Иво Андрић.  За већину наших ђака, са изузетком поменутог трећака који је Андрића читао и заволео раније,  ово је била прилика да прво прошетају једним уметничким делом, па да тек онда уроне у њега кроз читање.

После моста, посетили смо Андрићград (илити Каменград, камени панадан Дрвенграду), чији је идејни творац такође Емир Кустурица.  И као да је камен призвао сунце, у овом градићу из уметникове маште облаци су се потпуно разишли  и дочекали смо прву назнаку лета.

Погледајте галерију фотографија са екскурзије, чији су аутори  Адриан Вукојевић (II1) и наставници: Душко Којић, Мирјана Вранеш, Душко Никитовић, Мирослава Чарбрило и Југослава Лулић.  Уживајте колико смо и ми уживали на овом путовању.

 

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.