У среду, 12. децембра, у Новом Саду, одржано је регионално такмичење у области предузетништва под називом Пословни изазов у организацији Достигнућа младих (Junior Achievement Serbia). Циљ овог такмичења је да ученицима пружи увид у савремени начин пословања и мотивише их да размишљају предузетнички и своје идеје спроведу у дело.

Пословни изазов се одржава у 6 градова, односно региона: Лексовцу (југоисточна Србија; Зајечару (источна Србија), Чачку (југозападна Србија), Крагујевцу (централна Србија), Новом Саду (Војводина) и Београду (територија Београда, Ваљева, Шапца Смедерева и Панчева). Датуми одржавања такмичења су разчличити, као и изазови, односно задаци који се постављају пред ученике. Тема војвођанског пословног изазова била је Zero Waste, односно осмишљавање производа који ће на прави начин искористити вишак материјала који настаје у производњи, јер срж предузетништва и јесте да се ни из чега, то јест из апстрактне идеје, створи нешто конкретно.

Ученици наше школе су се први пут на овом такмичењу окушали прошле године о чему смо писали овде.

Ове године су нас представљала три ученика, Синиша Јуришин (II1), Милош Родић (II1) и Никола Лалић (II1). Нису се такмичили заједно, већ су их организатори на лицу места распоређивали у  петочлане тимове у којима су били ученици различитих школа. Такмичила су се 22 тима, односно преко 100 ученика.

IMG_20181212_185821

Тимови су своје пословне идеје, заједно са разрађеним бизнис планом, презентовали  жирију сачињеном од успешних предузетника. Било је занимљиво слушати њихова оригинална решења и гледати их како се, одговарајући на питања жирија, боре за своје пословне идеје.

Жирију се највише допала презентација тима број 13 у коме је био наш Синиша Јуришин (прошле године трећи). Њихова идеја је била да се грудвице које остану у машини за сушење веша након сваке употребе, искористе за пуњење играчка. Они су своју идеју детаљно разрадили – осмислили су начин прикупљања тог материјала, маркетинг, трошкове и добит, изглед свог бренда, као и могућности за хуманитарни рад свог предузећа.

Синишу, као члана првонаграђеног тима, у јануару очекује одлазак у Београд на Национално финале, а након тога, ко зна, можда и Пословни изазов Западног Балкана, који ће се ове године одржати у Подгорици.

IMG_20181212_185331
Задовољни учесници такмичења: ученици и наставници наше школе са екипом из Пољопривредне школе Бач чији је ученик освојио друго место