Ако сте ученик наше школе или сте то били, сигурно знате да је мај месец у коме славимо Дан школе, али и одлазимо у походе науци и техници.  То је за нас својеврсно ходочашће које обавезно започињемо посетом Музеју Николе Тесле у Београду.

Ове године било нас је баш пуно –  у Београд смо кренули са два аутобуса – па смо се поделили у две групе. Док је прва уживала у експериментима којима је Тесла ономад задивио свет, друга група је посетила познату и веома успешну компанију Халком.

 

Моја група је након музеја, обишла софтверску фирму Деплoj (Deploy). Иако млађа и мање позната од Халкома и ова компанија је успешна и послује, осим у Београду и у Остину, Лос Анђелосу и Сијетлу. Њени запосленици  су нас срдачно дочекали и лепо угостили. Показали су нам свој радни простор који одише неформалношћу, а осим радних постоје и просторије за одмор и релаксацију. Као Гугл и Фејсбук у малом.

Посета компанији Деплој

Компанија Деплој, то смо сазнали из презентације коју су нам одржали, бави се различитим IT решењима, односно реализацијом идеја које појединци имају. Они такође помажу и старт-ап компанијама да започну свој бизнис. Спремно су одговарали на питања којима смо их засипали, попут оних: “Које платформе користите“, „Које програмске језике бисте препоручили почетницима“ итд.  Од њих смо сазнали да је данас важна радозналост, отвореност ка новим идејама и спременост да се учи и усавршава.

Поподневне сате провели смо на Сајму технике и техничких достигнућа. Прво смо обишли штанд РТС на коме смо добили прилику да прочитамо вести и на тај начин  уђемо у кожу  ТВ водитеља. Било је узбудљиво. Затим смо се размилели по сајамским халама, следећи свако своја интересовања. А било је заиста за сваког понешто.

У улози ТВ спикера

Да је овогодишњи сајам технике у знаку четврте индустријске револуције, на сваком кораку су  доказивале различите роботизоване машине које замењују човека у разним компликованим пословима, 3D штампачи, па чак и робот који прави селфије. Наравно да нисмо одолели да се фотографишемо са њим.

Погледајте још фотографија са наше једнодневне екскурзије.

 

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

 Александар Симикић

Advertisements