Пролеће нас је изненадило, али само у смислу лепог и топлог времена. Протекла два месеца била су за нас и те како радна. Обележио их је такмичарски дух, али и уживање у изазовима који представљају искорак из уобичајеног школског живота. Издвојићемо само неке.

Државно такмичење из мултимедије

У недељу 15. априла, одржано је девето по реду Државно такмичење из рачунарске графике  и мултимедије.

Учесници такмичења из мултимедије, предвођени ментором, Снежаном Ивељом

Такмичили смо се у квизу који се састојао из теоријских питања из мултимедије и географије. Наш тим је повео у области мултимедије, али су нас Београђани престигли знањем из географије. Квиз је трајао неколико сати, а потом је уследила ревија филмова на којој, нажалост, нисмо остали, јер смо морали да кренемо назад за Бачку Паланку.

У четвртак смо сазнали да је ученик I1, Зоран Зељко, освојио друго место  за видео  који је направио на тему Европа и ја. Није био тамо да преузме награду, али то свакако не умањује успех који је постигао. Следеће године ћемо се вратити са новостеченим искуством и сигурно освојити прво место.

Погледајте награђени видео.

Успешна планинарска тура – Алекса и Никола на  Бранковом гробу са ментором, Југославом Лулић

Књижевна олимијада

У суботу 10. априла, у Карловачкој гимназији у Сремским Карловцима, одржано је окружно такмичење из књижевности „Књижевна олимпијада“, на које су се, освајањем трећег места на општинском такмичењу,  пласирали  Алекса Митру (I1) и Никола Лалић (I1).

Ни Алекса ни Никола нису успели да освоје 18 бодова (од максималних 20) колико је било потребно за пласман на републички ниво такмичења, али се због тога нису нимало обесхрабрили. Ипак су они прваци  – следеће године биће искуснији и спремнији да одмере знањe са гимназијалцима.

Након такмичарског дела дана уследила је мини ексурзија на Стражилово и планинарење  крунисано посетом споменику Бранка Радичевића (Бранков гроб).

Спојили смо лепо и корисно.

Сремски Карловци – такмичење и „лајање на звезде“

Нојман – информатичко такмичење у потрази за талентима

Паулина Частван – трећа на међународном такмичењу из информатике

На  14. међународном такмичењу “Нојман – информатичко такмичење у потрази за талентима“ за основне и средње школе, које је одржано у Мађарској, у граду Сексарду, 23. и 24. марта, учествовали су ђаци из Мађарске, Румуније, Словачке и Србије. Укупно је било 80 такмичара.

Паулина Частван (IV1) показала је изузетну креативност и освојила треће место за компјутерску анимацију под називом “Broken reflection”.

Рачунарска анимација је рађена у  TV PaintAnimation 10 Pro и Vegas 14.0 програмима. Говори о борби нашег ја, потрази за идентитетом и емоцијама с којима се боримо.

Паулину је за такмичење припремала Светлана Ерцег, а водио директор школе Петар Савић. Угостила их је  “I Бела“ Гимназија из Сексарда.

Паулини ја подршка на такмичењу био директор школе

Регионално такмичење ученичких компанија

22. марта у  Новом Саду одржана је регионална Смотра ученичких компанија у организацији Достигнућа младих. Од школске 2014/2015. године ово такмичење се налази у званичном Календару такмичења и смотри Министарства просвете науке и технолошког развоја.

Ученичка компанија је образовни програм који омогућава ученицима да буду укључени у развој и вођење сопствених компанија, са реалним производима и услугама, као и да управљају зарађеним новцем за време трајања њиховог средњошколског образовања. Програм се заснива на принципу учења кроз рад – ученици кроз наставни план, под надзором обучених наставника ментора, стварају компанију, развијају је и затварају у току једне школске године.

Наша школа је у програме Достигнућа младих укључена од ове школске године и  на овом такмичењу је учествовала први пут, а представљала нас је ученичка компанија,   SmartPlant коју чини пет ученика првих и других разреда:

  1. Борислав Павин (II1)
  2. Борис Хрчек (II1)
  3. Марко Кнежевић (II1)
  4. Никола Нићифоровић  (I4)
  5. Ђорђе Љубишић (I4)

Ментор ученицима била је Виолета Дамјановић. Они су се на такмичењу представили мобилном апликацијом  којом се  контролише хардвер уграђен у пластеник.

Чланови ученичке компаније наше школе, представљају апликацију жирију

Александар Симикић