У четвртак, 8. марта, наша школа се представила на Међународном сајму образовања Путокази, и то на штанду Министарства просвете, науке и технолошког развоја чији смо гост били.  Била нам је част да од толико средњих школа у Србији, одаберу баш нас као пример добре и иновативне праксе употребе ИКТ у настави.

Одржали смо две радионице: Учење кроз игру и Образовне могућности виртуелних светова, с тим што  је прва, наизглед обичан онлајн квиз у програму Каху (Kahoot), постала права атракција која је многе пролазнике, посебно оне млађе, задржала на нашем штанду. За кратко време квиз је постао толико популаран да смо га понављали изнова и изнова!

Спремни за квиз

Тема квиза, који су наши ученици направили у оквиру систематизације градива српског језика и књижевности, била је епоха хуманизма и ренесансе. Квиз се налази на интернету под називом Колико познајемо епоху хуманизма и ренесансе и можете га погледати овде, а више о њему и његовој изради можете прочитати у овом документу.

Водитељи радионица били су: Исидора Станојев (III1), Небојша Мићић (III1), Милош Родић (III1), Милош Маћешић (III1), док су  Дамјан Марцикић (III1) и Зорана Чолаковић (IV1) били задужени за анимирање посетилаца и дељење флајера.

За добру атмосферу био је задужен Војислав Зорић, бивши ученик школе, кога смо позвали да нам се придружи и представи начин на који се виртуелни светови могу користити у образовању. Он је победнике квиза и све заинтересоване, уводио у виртуелни свет Секунд Лајф (Second Life) на локацију посвећену хуманизму и ренесанси.

Воја у улози туристичког водича кроз ренесансу

Још једна атракција, којa је изазвала велико интересовање посетилаца Сајма, био је робот кога је представио ученик IV1 разреда, Саша Ердег. Он је био део тима који је направио робота чија је основна фунција сортирање лешника по тежини, како би се одбацили они шупљи или који једноставно не ваљају.

Саша демонстрира рад робота

За три сата колико смо били домаћини на штанду Министарства, са великим ентузијазмом смо приказали неке од иновација са којима ће се наредне генерације сусретати, гостима смо пружили прилику да тестирају своје знање, и оно најважније – сјајно смо се провели у улози домаћина.

Каква је атмосфера била на сајму, погледајте у галерији испод.

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.