Март је месец такмичења, али и лепих изненађења.

Ове школске године, једно од највећих изненађења био је успех наших ученика на такмичењима из области које нису везане за њихову будућу струку. Почетком марта постигли су одличан резултат на такмичењу из енглеског језика, а прошлог викенда показали су да добро познају и градиво књижевности.

Књижевна олимпијада је такмичење које организује Друштво за српски језик и књижевност у сарадњи са Министарством просвете и Карловачком гимназијом. Такмиче се ученици 7. и 8. разреда основних школа и средњошколци и то на неколико нивоа: школском, општинском, окружном и републичком.

Општинско такмичење је одржано у Гимназији „20. октобар“

Нашу школу су су на општинском такмичењу представљала 4 ученика: Алекса Митру (I1), Душан Трифуновић (I1), Александар Цинкоцки (I1) и Никола Лалић (I1).  Осим њих, учестовали су и ученици Гимназије „20. октобар“ и ССШ „Др Радивој Увалић“.

Сва четворица су остварила одличан резултат, али су се, по строгим пропозицијама  такмичења, на окружно ниво пласирали само они ученици који су освојили најмање 16 од максималних 20 бодова, односно треће место.  То су Алекса Митру (III  место) и Никола Лалић (III  место).

Занимљиво је да у категорији ученика првог разреда, нико од учесника није освојио већи број бодова од 16, одсносно I и II место.

Добро промисли пре него што одговориш.

За наше ученике ово такмичење је било велики изазов. Књижевна олимпијада је прилагођена гимназијалцима – прати њихов наставни програм који је обимнији и захтевнији од оног у стручним школама. Вредним радом смо успели да надокнадимо заостатак и покажемо да и међу нашим ученицима постоји занимање за читање и тумачење књижевних дела.

Честитамо свим учесницима такмичења,  а Николи и Алекси желимо пуно успеха на окружној Књижевној олимпијади.

Advertisements