Вероватно сте у последњих неколико дана видели постере за борбу за нет неутралност у САД, али нисте знали шта је то и зашто се сви боре за њу.

Нет неутралност (Net neutrality ) је принцип при коме се интернет провајдери односе једнако према свим подацима на интернету и не дискриминишу и не наплаћују више различитим корисницима, садржају, сајтовима, платформама, апликацијама и методама комуникације. На пример, по овим принципима, интернет провајдери не смеју да намерно блокирају, успоравају и наплаћују коришћење одређеног садржаја и веб-сајтова.

Амерички председник Федералне комисије за комуникације, Аџит Пај, је почетком године предложио да се интернет неутралност укине. Федерална комисија за комуникације ће гласати за његов предлог 14. децембра, и ако они успеју у томе, интернет у САД више неће бити исти. Милиони људи широм света се боре против њега тако што константно зову Конгрес и предлажу да интернет остане исти. Ако Конгрес добије довољно позива, укинуће предлог ФКК.

Аџит Пај ( Ajit Pai ) :

ajit-pai

Иако ми живимо у Европи, где ће интернет остати исти, нико не обећава да се то неће променити. Зато је важно бити свестан интернет неутралности.

Ако се интернет неутралност укине, овако ће изгледати интернет :

net_neturality1-e1509289851528

net-neutrality-portugalff

Грађани САД се сада налазе у веома тешком положају, али многе познате личности, сајтови, рекламе и новине промовишу борбу против укидања интернет неутралности и анимирају људе.

О интернет неутралности можете прочитати овде :

641313984

Ако имате питања или исправке, напишите их у коментарима. Хвала на читању.

Advertisements