Биткоин – валута будућности?

shopping-cart-2930563_640Да ли сте икада размишљали о томе на који начин ћемо куповати или плаћати рачуне у будућности? Један од могућих одговора је – биткоинима.

Биткоин (bitcoin) је врста дигиталног новца, који је створен и одржава се електронским путем. Ова валута се не заснива златној подлози, не везује се за конкретну земљу, нити банкарски систем.  Нико не контролише њену употребу. Биткоини су  произведени од стране програмера широм света, уз помоћ софтвера који решавају математичке проблеме. Они су први пример растуће категорије новца познате као крипто-валута.

Инвестирати или не

24133713_1892835957413073_796858656_nАко сте заинтересовани за инвестирање у крипто-валуте, сада је добар тренутак за то. Биткоин је у страховитом налету, као и низ других дигиталних валута које постају све популарније широм света.

Постоји много разлога зашто инвестирати у дигиталне валуте, а најбитнији је свакако висока зарада. Велика несталност дигиталних валута је прилика за остваривање велике зараде али је уједно и велики ризик за вашу инвестицију.

Оно што морамо нагласити, јесте да је од изузетне важности да пре било какве куповине или продаје крипто-валута, добро проверите сајтове преко којих то обављате. Најпознатији су: Coinbase, Bitstamp, Cryptsy и BitPanda. Ови сајтови омогућавају корисницима да на једноставан начин купе, држе или продају главне крипто-валуте. Крипто-валуте које су тренутно најповољније су: Litecoin, Ethereum,Monero, PIVx.

Рударење

Биткоин је потпуно дигиталан новац који настаје у процесу који се зове рударење (mining). Можете га стварати и ви, али само ако сте спремни на улагања и напоран, рударски посао.

24115597_1892836187413050_4486239_o

Шта вам је потребно за Биткоин – рударење? Један или више рачунара с јаким графичким картицама, пожељно АМД Радеонима (280X даје добар баланс потрошње и перформанси) или специјализовани уређај који је од нуле пројектован да максимално ефикасно решава Биткоин алгоритам. И то је то! Укључите справице, подесите клијент за рударење и локацију дигиталног новчаника – и забава може  почети. Заправо, не забава, већ заморно гледање у екран и слушање кулера на графичкој, који завијају као гладни вуци у јануару.

Па, ко воли нек изволи.