Геокешинг (Geocaching) је веома занимљив и узбудљив хоби за људе који воле да истражују, откривају нова места и упознају друге људе. Геокешинг је веома једноставан, иако у почетку звучи компликовано.

Геокешер сакрије малу кутију која се зове геокеш (Geocache)  негде у граду, шуми или на неком занимљивом месту и постави њене координате на мапи на интернету. Други геокешери на интернету или на мобилној апликацији погледају њене координате и покушају да је пронађу. Када је пронађу, потпишу се и напишу датум проналажења у свесци или папиру који се већ налази у кутији. У кутији се често налазе разни сувенири, дрангулије и беџеви које други геокешери оставе. Можете узети нешто из кутије само ако ви оставите неки ваш сувенир у кутији. Када завршите, оставите коментар за геокеш у апликацији,  поставите неку слику и можете кренути да тражите следећи.

Геокешеви могу бити различитих димензија, од 2 центиметра па до, веровали или не, неколико метара. Такође постоје различите врсте геокешева као што су:

  • Традиционални геокеш – Обична кутија која садржи папир и сувенире.
  • Мулти кеш – За овај геокеш морате да обиђете две или више локација како би сте стигли до кутије. Одете до првог места где се налазе координате кутије, нека пазла која открива координате кутије и слично. Ови геокешеви су тежи, али јако узбудљиви и имате осећај као да сте у неком детективском филму.
  • Кеш Земље (Earth Cache) – геокеш који се налази близу неког природног феномена, споменика природе, националног парка и слично.
  • Геокеш догађај (Event) – Ова врста геокеша нема кутију, већ је то састанак геокешера на одређеном месту,  на одређен датум.
  • Други – геокеш у поштанском сандучету, мистериозни геокеш, виртуелни геокеш, веб-камера геокеш, лабораторијски геокеш и слично…

Специјални сувенири :

  • Гео новчић – специјални дрвени или метални новчић који се остави у Геокешу.
  • Путујућа буба – мала метална буба уцртана на парчету метала, која садржи код и има своју интернет страницу. Свака буба има свој циљ – да посети неки град. Путује тако што је геокешери преносе из кеша у кеш. Када достигне своју дестинацију, Геокешер је услика у граду, и онда буба путује кући или иде у неки нови град. Ово путовање може да траје пар година.

Ја се бавим геокешингом већ годину и по дана и сваки пут када тражим неки геокеш јако сам узбуђен. Такође сам сакрио неколико Геокешева и упознао преко 400 Геокешера из целог света.

У целом свету је сакривено преко 3 милиона геокешева, а у Србији их можете наћи у већим градовима и националним парковима. Када следећи пут будете истраживали неки град, погледајте на интернету да ли у вашој близини постоји неки геокеш.

Важно је знати да су геокешеви у рупама и шупљинама сакривени од људи који не знају шта је геокешинг. Имао сам пар ситуација где је неко ко не зна шта је геокешинг пронашао моју кутију и разбио је, склонио и слично, тако да будите опрезни када проналазите кутију, понашајте се нормално, иако сте јако узбуђени. Геокешинг је настао 1999. године и тада су се користиле координате и GPS, али данас се локација геокеша означи на мапи.

Неколико слика које сам нашао на интернету :

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

Линкови :

Ако имате нека питања, можете оставити коментар. 🙂