Да поезија може бити инспиративна и мотивишућа, доказује међународни пројекат Poetry Connects us који смо покренули почетком марта ове године.

Основна идеја је повезивање средњошколоца из различитих европских земаља кроз представљање и размену најлепших поетских дела написаних на матерњем језику.

Ученици бирају најлепшу песму на матерњем језику (или песму најрепрезентативнијег песника свог краја), истражују као је она настала, у којим историјским и другим околностима, истражују живот песника који ју је написао, а затим резултате истраживања обликују дигитално (на енглеском као заједничком језику пројекта) и деле са осталим учесницима у пројекту.  Крајњи и најважнији продукт треба да буде електронски билтен који ће садржати радове свих учесника.

Веб страница о Лази Костићу

Ученици наше школе, II1 одељења, одабрали су да представе Лазу Костића и његову лабудову песму „Santa Maria della Salute“. На часовима српског језика и књижевности истраживали су живот и дело овог песника и презентовали једни другима своја постигнућа. Затим су то све превели на енглески језик и поделили са својим вршњацима из других земаља, на е-Твининг порталу.

Најрепрезентативнији резултат рада наших ученика (али и најзахтевнији део посла) је дигитална прича о Лази Костићу на енглеском језику, коју су креирали Милош Родић и Душан Вејновић уз свесрдну помоћ професорке енглеског језика, Татјане Божовић. Како она изгледа, можете погледати овде.

Осим наше школе, Србију у овом пројекту представља и Прва крагујевачка гимназија (они су одабрали да презентују песникињу Десанку Максимовић), а прикључиле су нам се и школе из Турске, Грчке, Словачке, Финске и Румуније чији су ученици представили песнике свог краја.

Део виртуелне табле за представљање учесника

Циљеви овог пројекта су: развијање креативног приступа књижевним делима који се обрађују, промовисање културне размене и културе дељења, развијање интеркултуралности,  дигиталних и језичких вештина ученика и изнад свега, учење на другачији начин – које излази изван оквира учионице.

Шта је е-Твининг?

Од 2015. године наша земља је равноправна учесница европског  програма е-Твининг (eTwinning). Е-твининг је интернeт портал који повезује запослене у основним и средњим школама, као и предшколским установама широм Европе, са циљем да им омогући да креирају и учествују у заједничким пројектима, размењују идеје и примере добре праксе, повезују ученике и на тај начин обогаћују своју наставу.

Сарадња се одвија на простору који се назива Твинспејс. Он нуди готове алате за планирање и спровођење пројекта, као и за комуникацију са пројектним партнерима. Наставници могу да покрећу своје пројекте и да се укључују у пројекте које су покренули наставници из других школа (у земљи и иностранству).

Poetry Connects us, чији је аутор Југослава Лулић,  први је е-Твининг пројекат у који су укључени ученици наше школе.  Верујемо се да ће их следеће године бити више.