У петак 21. априла, у клубу Јеврејске општине у Новом Саду, у оквиру четвородневне серије догађаја Сећање на Холокауст у организацији Регионалног научног центра Института за филозофију, одржан је симпозијум „Учити о Холокаусту: утопија или шанса – образовне праксе и педагошки изазови“. Симпозијуму су присуствовале професорке српског језика и књижевности у нашој школи, Радмила Ристић, Мирјана Кљакић и Југослава Лулић.

Циљ симпозијума био је подршка развоју наставе о холокаусту и оснаживање наставника за бављење најтежим друштвеним трагедијама и злочинима у савременој историји, као и уочавање значаја подучавања о холокаусту у контексту образовања за мир, развијања грађанске одговорности и учења о људским правима. Главна тема  били су педагошки изазови и примери добре праксе учења подучавања о овој осетљивој и тешкој, али веома важној теми.

Агенду симпозијума  (али и целокупног догађаја Сећање на Холокауст) можете погледати овде,

Са Жаком Оливијеом Давидом након предавања

Своја искуства износили су наставници коју су учење о холокаусту успешно имплементирали у своју наставу и  ваннаставне активности, представници Института за филозофију, Министарства просвете и невладиних организација које се  баве истраживањем и подучавањем о холокаусту.

Предавања су била инспиративна и мотивишућа, а као својеврстан мото целог догађаја наметнула се реченица: Never аgain, или: Да се више никад не понови. Посебан  утисак оставило је предавање Жака Оливијеа, који је, износећи искуства Музеја холокауста у Паризу (Mémorial de la Shoah) у којем је запослен, представио иновативан приступ подучавања о холокаусту у француском образовном систему. Његов долазак је био неизвестан због терористичког напада који се дан раније десио на Јелисејским пољима и због кога је аеродром у Паризу једно време био затворен. Управо овакви догађаји сведоче о томе колико је важно подучавати о тешким и страшним догађајима који су се десили у прошлости, али и упозоравати и учити младе како да се носе са тешким и страшним догађајима који се дешавају у садашњости.

Као добар  приступ подучавању о холокаусту већина говорника изнела је педагошке приниципе Јад Вашема,  светског центра за документацију, истраживање, едукацију и успомену на холокауст.  Више о овом принципима можете прочитати у чланку  Учење за будућност кроз путовање у прошлост који сам написала 2010. након седмодневног  семинара о холокаусту који сам похађала  у Јад Вашему.

Advertisements